БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ под игото

(1762 - 1878 г.)

Св. Паисий Хилендарски

(1722 - ок. 1770 г.)

Преподобен, чества се на 19 юни (2 юли по стар стил).

ТРОПАР:
Кирила равноапостольнаго язык, защитив обновил еси и Патриарха Евфимия благословение Тройческое, предначав, исполнил еси. Твоим бо трудом болгаром паки внятным их языком благочестие воспроповедася, и тобою первее начат Промысл Тройческий - дело освобождения рода Болгарскаго. Сего ради тя почитаем, Паисие блаженне, и любовию совершаем честную память твою.

Св. Дамаскин Габровски

(† 1771 г.)

Свещеномъченик, чества се на 16 януари (29 януари по стар стил).

Свети свещеномъченик Дамаскин, родом от Габрово, бил Хилендарски монах и игумен. По уреждане на манастирски работи отишъл в Свищов в Светогорския метох. Турци, имащи парични задължения към манастира, вместо да се издължат, наклеветили преп. Дамаскина, че имал връзки с една туркиня. Изправен пред съда, кадията разбрал, че е невинно обвинен. Но събралата се тълпа турци поискали да бъде потурчен или да се обеси. Преп. Дамаскин твърдо изповядвал вярата си в Христа. Вързали му ръцете отзад, повели го и го обесили - 1771 година. На мястото на тогавашния метох сега се намира манастирът "Св. св. Петър и Павел", дето се сочи издънка от дървото на обесването и гробът му.

Св. Йоан Българин

(† 1784 г.)

Мъченик, чества се на 5 март (18 март по стар стил).

08_29_triantafilos.jpg

Св. Анастасий Струмишки

(† 1794 г.)

Мъченик, чества се на 29 август (11 септември по стар стил).

10.18_sv_Zlata_Maglenska_bg.jpg

Св. Злата Мъгленска

(† 1795 г.)

Великомъченица, чества се на 18 октомври (31 октомври по стар стил).

Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

Св. Лазар Български

(1774 - 1802 г.)

Мъченик, чества се на 23 април (6 май по стар стил).

Св. мъченик Лазар Български бил от Дебелдял, край Габрово. Отишъл в Мала Азия в с. Соми. Нает за овчар, но като християнин, от турците мразен, хвърлен в тъмница и убит в 1802 година на 28 години.

Св. Лука Одрински

(† 1802 г.)

Преподобномъченик, чества се на 23 март (5 април по стар стил).

Св. Никита Серски

(† 1808 г.)

Свещеномъченик, чества се на 3 април (16 април по стар стил).

Св. Софроний Врачански

(1739 - 1813 г.)

Светител, чества се на 11 март (24 март по стар стил).

Св. Софроний Врачански бил родом от Котел, с мирско име Стойко. Сам описал живота си в книгата "Житие и страдания грешнаго Софрония". Учител, станал свещеник, страдал от турците. Овдовял, приел монашество, брат на Къпинския манастир, Великотърновско, с име Софроний - възведен епископ Врачански.

Преследван, отива в Румъния. С дара на предвиждане, в 1812 година издал позив до сънародниците си да посрещнат руските войски радушно, защото чрез тяхното оръжие България може да се освободи от "турското варварско мъчителство". Починал в Румъния през 1813 година.

Св. Акакий Серски

(† 1816 г.)

Преподобномъченик, чества се на 1 май (14 май по стар стил).

ТРОПАР:
Боже на нашите отци, Действащ винаги с нас по Твоята кротост, не ни лишавай от Твоите милости, но с техните молитви в мир насочвай нашите души.

Св. Онуфрий Габровски

(1786 - 1818 г.)

Преподобномъченик, чества се на 4 януари (17 януари по стар стил).

Преподобни Онуфрий Габровски бил родом от гр. Габрово, Великотърновска епархия. Като юноша за буйство наказан от баща си, безразсъдно заявил, че ще се потурчи. Разкаял се за това, отишъл в Света гора и Хилендарския манастир. Приел монашество с име Манасий, подвизавал се строго. Отишъл на остров Хиос и пред съда с отвращение отрекъл мохамеданството и за Христовата вяра бил обезглавен в 1818 година на 32-годишна възраст.

Св. Димитър Сливенски

(1818 - 1841 г.)

Мъченик, чества се на 30 януари (12 февруари по стар стил).

ТРОПАР:

„Бидейки свята издънка от благочестив сливенски род, Димитрие, мъчениче славни, ти си произрасъл обилни плодове на всяка добродетел, пазейки православната наша вяра и като си завършил мъченически живота си, посрамил си злочестивите агаряни, мъчениче славни, моли Христа Бога да ни дарува велика милост”

ПЪЛНО ЖИТИЕ НА СВЕТИЯТА

Св. Прокопий Варненски

(† 1810 г.)

Преподобномъченик, чества се на 25 юни (8 юли по стар стил).

ТРОПАР:
Господния кръст си носил като меч на раменете си, всеблажени мъчениче Прокопие, и с Неговата сила си унищожил видимите и невидимите врагове; чрез силната подготовка си получил достойно от Господа венеца на мъчението и на аскетизма.

Св. Йоан Търновски

(† 1822 г.)

Мъченик, чества се на 16 юли (29 юли по стар стил).

SAM_4598.JPG

Св. Новоселски мъченици

(† 1876 г.)

Честват се на 9 май (22 май по стар стил).

ТРОПАР:
Твоите мъченици, Господи,
в страданията си приеха от Тебе,
нашия Бог, нетленни венци,
защото, като имаха Твоята сила,
повалиха мъчителите и съкрушиха
на демоните безсилната дързост:
по техните молитви спаси душите ни

SWETII-11.jpg

Св. Баташки мъченици

(† 1876 г.)

Честват се на 17 май (30 май по стар стил).

ТРОПАР:
Вменихте се като овце за заколение и мъки страшни претърпяхте за името
Христово, старци, мъже, момци, младенци и майки, целомъдрени невести и девойки чисти: всехвални баташки мъченици— на българския род украса, молете Христа нашия Бог за нас, които с вяра и любов почитаме страданията ваши.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg