ВТОРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

(1185 - 1396 г.)

Св. Аврамий Български

(† 1229 г.)

Мъченик, чества се на 1 април (14 април по стар стил).

Св. Йоаким I Търновски патриарх

(† 1246 г.)

Светител, чества се на 18 януари (31 януари по стар стил).

Родителите му били знатни люде. Той се подвизавал в Света Гора, после в България - в пещера Красен-Червен. По негово време е станал съборът в гр. Лампаск, на Мраморно море в 1235 г., на който събор той е утвърден като български патриарх. И като патриарх се отличавал с аскетичните си подвизи и милосърдие.

saints.jpg

Св. 26 Зографски мъчници

(† 1276 г.)

Преподобномъченици, честват се на 10 октомври (23 октомври по стар стил).

Император Михаил Палеолог, за да укрепи империята, сключил уния с папата. Обявилите се против това били преследвани: двадесет и шест Зографски подвижници изобличили това отстъпление, били изгорени в една кула в двора на Зографския манастир в 1284 година.

saints.jpg

Св. Козма Зографски

(† 1323 г.)

Преподобен, чества се на 22 септември (5 октомври по стар стил).

ТРОПАР:
Подражаващ на делата на Родения в пещера, си се поселил в пещера, блажени; претърпял демонски нападения даже до смърт, твоето нетленно тяло бе взето в тайните съкровищници до втория съд и възкресение. Слава на Далия ти сила, слава на Увенчалия те, слава на Прославилия те в Царството Небесно.

saints.jpg

Св. Теодосий Търновски

(† 1363 г.)

Преподобен, чества се на 27 ноември (10 декември по стар стил).

ТРОПАР:
В блажено пустинно безмълвие и на съборите, горящ от любов към Бога си посрамил лукавите бесове и злочестивите еретици. Стоящ на молитва си просиял в огнена светлина и с твоето преставяне си възвеселил пеещите ангели, Теодосие, наш отче, затова те молим: моли се за нашите души!

Св. Роман Търновски

(† 1370 г.)

Преподобен, чества се на 17 февруари (2 март по стар стил).

"Беше човек добродетелен и знаменит, ревнител на духовния живот, във всичко подобен на блажения Теодосий, истински пустинножител и постник, изпълнител на всички Господни заповеди. След като прие светата обител и предстоятелството на манастирското братство, той усърдно пучаваше братята и се стараеше във всичко да бъде подражател на блажения Теодосий. Затова всички, които живееха наоколо, дохождаха често при него за полза и молитва."

Св. Патриарх Евтимий Търновски

10.01_sv_J_Kukuzel.jpg

Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният

(ок. 1280 - 1360/75 г.)

Преподобен, чества се на 1 октомври (14 октомври по стар стил).

ТРОПАР:

Сладкогласна и богодвижима лира, славей божествен и добропесенен, всезвучно пение на Вседържителя, огласящо песнотворно на Атон завинаги най-добрите тайноводства, в песни да възпеем богоприятния Иоан.

Св. Ромил Видински

(† 1375 г.)

Преподобен, чества се на 16 януари (29 януари по стар стил).

Св. Патриарх Евтимий Търновски

(1327 - 1402 г.)

Светител, чества се на 20 януари (2 февруари по стар стил).

ТРОПАР:

Просиял с пустиннически подвиг, достойно си се изкачил на престола на първосветителството, откъдето си озарил всички с лъчите на богопознанието и си изпил чашата на безкръвното мъченичество. Сега предстоейки пред престола в горния Йерусалим, Евтимие, моли Христа нашия Бог за тези, които почитат твоята памет.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg