ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

(681 - 1018 г.)

IMG_4835-e1470444012715-237x300.jpg

Св. цар Тривелий (Тервел) - Теоктист

(675 - 721 г.)

"Светият крал Тривелия се възцарил след крал Батоя. И той също бил благополучен, великодушен и мъдър, след това и свет и велик божи угодник. Тоя крал нападнал маджарите, покорил ги под своята власт и им наложил голям данък и тегоба заради ония българи, които били изгонили и угнетявали в началото, както казахме. Затова тоя свет крал, велик предводител и български светилник, наказал много аварите и маджарите. Бог го дарувал на българския народ за велика полза, както Мойсея на еврейския род и Константин на латините и гърците, така и него на българите. Той им създал и ги научил на царски и граждански съд и им уредил военния ред. В началото те съвсем не знаели това. В началото те съвсем не знаели това. Така после приел светото кръщение и просветил целия български народ със своето кръщение. И поради голямата ревност и усърдие, които имал към Христа Бога, оставил престола и всяка мирска слава, възприел монашеския чин и смирение и завършил богоугодно своя живот. Показал на целия български народ със свето и богоугодно дело всеки образ и чин, и им показал царския и християнски чин, по-късно и монашеския чин. Но българите, отначало прости и неизкусни в писането, оставили без памет, служба и празник такъв велик български светилник, светия и блажения крал Тривелия. Не са сторили добре."

Св. Боян Енравота, княз Български

( 833 г.)

Мъченик, чества се на 28 март (10 април по стар стил).

Св. мъченик Боян, княз Български - внук на хан Крум, осъден на смърт от брата си Маламир за вярата Христова, паднал под удара на меча около 833 година.

08.16_sv_joakim_osogovski_15v_saparevo_b

Св. Михаил Воин Българин

( 867 г.)

Праведник, чества се на 22 ноември (5 декември по стар стил).

Св. Михаил Български войник бил родом от гр. Потук (вероятно гр. Батак). Живял свято и затова е наречен "святото дете". Като храбър и със слово храбро се е сражавал с противниците на Христовата вяра. Починал в 867 година. Господ го прославил с мощи нетленни, чудотворни.

Св. Константин - Кирил Философ

(827 - 869 г.)

Равноапостолен, чества се на 14 февруари (успение), на 11 май със св. Методий и на 27 юли със Свв. Седмочисленици (съответно 27 февруари, 24 май и 9 август по стар стил).

ТРОПАР:

Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на Всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души.

Св. Методий Славянобългарски

( 885 г.)

Равноапостолен, чества се на 6 април (успение), на 11 май със св. Кирил и на 27 юли със Свв. Седмочисленици (съответно 19 април, 24 май и 9 август по стар стил).

ТРОПАР:

Чрез Твоя светител Методий, Христе, подай милост на нас, извършващите светлото тържество на неговото успение, отвори ни вратите на Царството, освободи ни от оковите на множеството наши грехове и по неговото застъпничество, Владико, ни помилвай.

Св. Цар Борис - Михаил Покръстител

( 907 г.)

Равноапостолен, чества се на 2 май (15 май по стар стил).

ТРОПАР:

Изпълнен със страх Божи, богоблажени царю Борисе, станал си жилище на Светия Дух: утвърдил Христовата вяра, оставил си царския престол и жезъл. И, заселил се в пустинята, разцъфтял си в подвизи и си намерил благодат пред Господа. А сега, застанал пред престола на Всевишния, моли Христа Бога да дарува на народа ни мъдрост и сила, 
а на нас, молещи теб, спасение на душите ни.

Св. Наум Охридски

( 910 г.)

Преподобен, чества се на 23 декември (успение), на 20 юни (рождение) и на 27 юли със Свв. Седмочисленици (съответно 3 юли, 9 август и 5 януари по стар стил).

ТРОПАР:

Света оставил, привързал се към Христа, разпънал си плътта и си живял духовно, всеблажени Науме. Потрудил се да се подвизаваш в пътя на апостолите, привел си към вярата множество, безброй мизийци, затова с твоите молитви избави ни от изкушения. 
11.25_sv_Kliment_14-15.jpg

Св. Климент Охридски

( 916 г.)

Равноапостолен, чества се на 27 юли със Свв. Седмочисленици и на 25 ноември (съответно 9 август и 8 декември по стар стил).

ТРОПАР:

Със словата си ти поучи езичниците на Божията вяра,
а с делата си се възвиси до божествения безпечален живот;
с чудесата си просия пред ония, които пристъпват с вяра към тебе,
а със знаменията преславно озари западните земи.
Затова, Клименте, славим твоята божествена памет. 

10.19_sv_Ivan_Rilski.jpg

Св. Иван Рилски

( 946 г.)

Преподобен, чества се на 19 октомври (1 ноември по стар стил).

ТРОПАР:

Oснова на покаяние, пример на умиление, 
образец на утешение и на духовно съвършенство 
бе твоят равноангелски живот, преподобни, 
като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. 
Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!

Св. Цар Петър Български

( 969 г.)

Благоверен, чества се на 30 януари (12 февруари по стар стил).

ТРОПАР:

Събрали се днес, преподобни царю, радостно славим твоята светла памет, като очакваме чрез тебе милост от Бога и прошка за нашите грехове. Затова, моли Христа Бога, Петре свети, за твоя народ.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg