Подари вяра!

     Сдружение "АБВГД" съвместно с настоятелството на столичния храм "Успение Богородично" в кв. Обеля и групата "Православна младеж" стартират просветителската инициатива "Подари вяра"!
06.12.2017 г.

Проблемите

1. Въпреки че са кръстени, мнозинството от българите не посещават редовно богослуженията не виждат смисъл от Светите тайнства.

2. Посещаващите богослуженията често не знаят как правилно да се държат в храма, не разбират какви свещенодействия се извършват по това време и защо. 

3. Пристъпващите към Светите тайнства Кръщение, Миропомазание и Венчание в повечето случаи го правят само "по традиция" или от суеверие, без да съзнават дълбоката същност на ритуала, голямата отговорност на съпрузите, кръстника и кръщавания, както и духовната необходимост от Изповед и Причастие.

Идеята

     Да подпомогнем духовното израстване на младите християни и на пристъпващите към Светите тайнства като им подарим книга с основите на православната вяра и богослужение или със слова за живота на по-значимите български и общоправославни светии.

Как да се включа?

     Под избраната от теб книга натисни бутона "ПОДАРИ КНИГАТА!" и следвай инструкциите от системата на ePay, която работи с дебитни карти, банки и офисите на Easypay. Ние, заедно със служителите в храм "Успение Богородично" и по благословение на предстоятеля отец Иван ще закупим и подарим избраната от теб книга на пристъпващите към Свето тайнство Кръщение и Венчание, на посещаващите вероучение или на проявилите интерес деца в учебните заведения. Отчет за получените книги публикуваме най-долу в настоящата страница.
     Ето и предложените книги:

ПОДАРИ ВЯРА
КРАТЪК БУКВАР НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА - за деца и начинаещи във вярата
Първо издание, 2013 год.
меки корици, 40 стр.
Цена: 2,00 лв

Книгата дава отговор на основните въпроси при встъпване в православната вяра – в какво вярваме, каква е символиката на кръста, какво представлява православният храм и неговото устройство и кога и защо го посещаваме, какво трябва да бъде поведението ни в храма, каква е църковната йерархия в Православната църква и как да се обръщаме към духовник, кои са светите Тайнства.

Книгата е богато илюстрирана и е подходаща за всеки новоначален във вярата.
ПОДАРИ ВЯРА
ЖИТИЯ НА СВЕТИИ - христоматия по Религия-Православие - за ученици от основното училище

Съставители: ст. ик. д-р Захарий Дечев и Таня Христова, 2017 г.
Обeм: 144 стр.
Цена: 5,00 лв.

Книгата се разпространява от Св. Синод на БПЦ. 

Включените житиеписни разкази обхващат по-важните почитани от Църквата светии, според празничния православен календар. Това са както български светии и новомъченици, така и древни великомъченици, светители и преподобни. С това си съдържание христоматията подпомага както общото християнско образование и православно духовно възпитание, така и патриотичното възпитание на децата и учениците чрез запознаване с най-важните български светии.

ПОДАРИ ВЯРА
ПРАВОСЛАВНОТО СЕМЕЙСТВО - за пристъпващи към тайнството Венчание

Автор: Протоиерей Евгений (Шестун)
Издателство: Благо слово
Цена: 7,00 лв (ново издание, по-ниска цена - от март 2018 г.)

Съвети на протоиерей Евгений (Шестун), настоятел на храма "Преподобни Сергий Радонежки", гр. Самара

В книгата се разглеждат основни въпроси, свързани със създаването на семейство, взаимоотношенията, възпитанието на децата и неговата цел, трудностите и изпитанията, с изграждането на семейството като „малка Църква”. Показва се, че семейният живот е преди всичко духовен живот, че само духовният човек може правилно да строи взаимоотношенията си с друг човек, да възпитава децата си и че молитвата, постът, църковността, православният начин на живот и мислене са не само съвместими със семейството, но и го укрепяват и осмислят.

ПОДАРИ ВЯРА
НАШАТА ВЯРА - за изучаващи Православие и за пристъпващи към Светите тайнства

Тази книга на Синодално издателство се появява за първи път през 1950 г. и се издава както по времето на комунизма, така и днес. Времената наистина са били трудни и тъкмо затова още по-високо трябва да оценим труда на архимандрит Николай (по-късно Макариополски епископ) и архимандрит Серафим, които съставят това просто и ясно изложение на свещената история на Стария и Новия Завет, на православния катехизис и богослужение. 
В нейното последно издание илюстрациите са въз основа на класически византийски, светогорски, български, руски и други образи, изцяло в стила на православната иконография. 
Цената на изданието (7,00 лв. - намалена от януари 2018 г.) го прави достъпно за най-широк кръг читатели, а също така и за курсовете по Православно вероучение,­ Свещено Писание, катехизис, богослужение и т. н.

Още една идея за милосърдие:

ПОДАРИ ВЯРА

   Църквата „Свети Мина“ в кв. „Слатина“, София, за първи път не отвори врата за своя празник през 2013 г. Уникалният паметник от 1872 г. е приютявал Апостола на свободата Васил Левски. През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата като автентичен и единствен от XIX в. на територията на София. През 1989 г. е признат и като архитектурно-художествен паметник на културата. Църквата е част от по-голям комплекс, стигащ до недалеч намиращата се „Света Троица”. Тук е бил най-старият манастир в България. Според народното и църковното предание тук е идвал св. Атанасий Велики патриарх Александрийски във връзка с провеждания тук Сердикийски църковен събор.

Отчет на получени книги за подаряване по инициативата:


13.02.2018 г. - 8 бр. "Нашата вяра".
02.01.2018 г. - "Кратък буквар на православната вяра", "Жития на светиите", "Нашата вяра" и "Той и тя".
22.12.2017 г. - 4 бр. "Жития на светиите" и 3 бр. "Той и тя".
20-21.12.2017 г. - 2 бр. "Кратък буквар на православната вяра" и 7 бр. "Нашата вяра".
19.12.2017 г. - 25 бр. "Кратък буквар на православната вяра".
 
ОБЩО ПОЛУЧЕНИ КНИГИ ЗА ПОДАРЯВАНЕ:
"Кратък буквар на православната вяра" - 28 бр.
"Жития на светиите" - 5 бр.
"Нашата вяра" - 16 бр.
"Той и тя" - 4 бр.
"Библия за деца" - 10 бр.
"БИБЛИЯ: Нов завет" - 10 бр.
+ + +
Благодарим за активното участие! Слава Богу!
ПОДАРИ ВЯРА
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg