Успешни дейности:

Участие в организацията по връщане песента на КАМБАНА "БЪЛГАРИЯ":

   На 8 ноември 2015 г. в гр. София, родолюбиви българи възстановиха камбанния звън на Камбана „БЪЛГАРИЯ“ в Монумента „Знаме на мира“. Повече от 20 години тази камбана мълча безгласна, защото бе лишена от езика си.

   Отец Димитър, от новооткрития храм в ж.к. „Младост 3“, благослови събитието и освети Камбана „БЪЛГАРИЯ“ в деня на Св. Архангел Михаил. Бяха спазени българските народни традиции и присъстващите на празника вкусиха погача, мед и вино. Редом с камбанния звън на възстановената камбана, български хора и песни огласиха Монумента „Знаме на мира“.

Участие в инициативата "ХОРА ЗА ХОРАТА":

Инициативи
   Казват, че танцовият фолклор на един народ е мярка за неговия духовен живот. "Братя и Сестри! Нека да Бъдем ЗаЕдно Хората за Хорото! Да съживим Отколешната Традиция на Хорото всяка неделя и на празник - за млади, стари и деца!

   Всяка неделя, 30 мин преди залез във вашия град, село, квартал, или махала - на мегдана, на площада, или в парка, на вашето място. Започваме на 02 ноември, 2014, неделя, един ден след Празника на Будителите. Бъдете доброволци - Будители и Първопроходници за организацията във вашетп населено място! По места се организираме сами, но се събираме ЗаЕдно във вибрацията и ритъма на Хорото, като се синхронизираме във Времето и Пространството. Моля пишете тук за кое място сте отговорник и канете вашите приятели, роднини и съседи. Вие решавате и създавате:

- Дали ядрото ще е от местните самодейци или от дейни граждани?
- Дали музиката ще е на живо с тъпан, гайда, акордеон, или от радиоприемник, диск, компютър или телефон с колони?
- Дали да сте с носии или с ежедневни дрехи?

   Инициативата ще се развива, Традицията ще се създава, Хорото ще се вие, вовеки веков, докато има Българи!"

Подкрепа в провеждането на фестивала "САБАНТУЙ" в София:

   В Южния парк в София на 13 юни 2015 г. беше отбелязан празника Сабантуй. Събитието, организирано от Сдружението на волжките българи в България, обедини фолклорни състави от България, Русия и други бивши съветски републики. На сцената излязоха много музиканти и певци. Още от описанието на фестивала:

   "На площ около 10 декара в района на булевардите „Петко Тодоров” и „Гоце Делчев” ще може да се насладите на автентични песни и танци от Волжка България, в изпълнение на артисти от Република Татарстан и Башкортостан. Ансамбъл „Българе” ще открие събитието в 10.00 часа.

   В спортната зона сили и мъжество ще премерят участниците в традиционната татарска борба „коряш”, а всички присъстващи ще могат да се включат в семейните забавни игри. Приготвили сме много награди!
Инициативи

   Шатрата на занаятите ще Ви даде възможност да видите или дори сами да сътворите свое собствено произведение на изкуството в духа на татарската, българската, казахската или башкирската школа. Четири юрти ще демонстрират самобитността на прадедите ни.

   А какво би бил един празник без вкусна храна и освежаващи напитки? Ще Ви предложим истински „Плов”, "Чак-чак" и супа „Токмач”, приготвени от татарски готвачи, „Юнашки кебап” на Ангел Ангелов, пелмени и много други деликатеси."

Подкрепа в инициативите на "ЗЕЛЕНИЯТ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ":

Провеждане на Обществен съвет "МОРАЛ, ПРИРОДА, СОЛИДАРНОСТ":

Инициативи
   Да открием и покажем КОИ са истинските проблеми в обществото ни, КАКВИ идеи има за решаването им и КАК можем да ги решим ЗАЕДНО!

   Истинно, прозрачно и равнопоставено обществено обсъждане с идея за:
 - МОРАЛ - развитие на индивидуалните качества и знанията за постигане на пълноценна и свободна личност;
 - ПРИРОДА - грижа за околната среда и живот в хармония с природата;
 - СОЛИДАРНОСТ - утвърждаване на гражданското общество в България, базирано на общочовешките ценности и в духа на националните традиции.

   За периода от юли до ноември 2012 г. бяха проведени четири събрания на Обществения съвет, на които взеха участие общо над 30 неправителствени организации и общественици. На събранията се обсъждаха възможните решения и съвместни действия по следните теми:
   - Гражданско влияние върху дейността на властите;
   - Инструменти за изграждане и отстояване на позицията на обществото;
   - Проблеми при добива на злато от земните недра и др.

Инициатива "ЖИВА ВОДА - с традиции към бъдещето":

Инициативи
   Колко често се замисляме за добрите страни на това, че сме българи? Знаем ли какво ни прави уникални пред света? Кое ни дава сила и ни държи заедно, така че винаги да оцеляваме и да вървим напред?

   Инициативата предвиждаше публично отбелязване на традиционните български празници, съчетавайки минало и настояще, като с това целим:

 - да се популяризират уникалните богатства на българския традиционен бит и култура;
 - да се поощрява използването на нашите стародавни вярвания, традиции и изкуства като извор за съвременно творчество;
 - да се стимулира производството на продукти, основани на българските традиции и умения.

   За периода от 27-ми декември 2011г. до 1-ви март 2012 г. бяха проведени четири шествия по случай традиционни празници и редица творчески работилници, на които млади и стари подготвяха характерните за празника елементи, разпространявани по време на шествията.

ОСВЕТЛЕНИЕ на столичния парк "Гео Милев":

   От дълги години парк "Гео Милев" срещу зала "Фестивална" в район "Слатина" тънеше в пълен мрак - въпреки наличието на стълбове за осветление, през нощта НИТО ЕДНА ЛАМПА в парка не светеше!


   На 23-ти август подадох сигнал за проблема и молба за решаването му в Столична община чрез телефон 02/987-55-55.

   След по-малко от две седмици във вечерните часове с радост установих, че вече ВСИЧКИ ЛАМПИ В ПАРКА СВЕТЕХА, той стана безопасен през нощта и придоби приятен европейски вид!Инициативи

СТУДЕНТСКИЯТ ЗАЕМ - Опрощаване при отглеждане на две деца:

   Събрахме екип и оформихме идеи за петиция, касаеща няколко социални ниши. В точка 3-та сме написали:

   "3. Месечна издръжка за студенти и докторанти, които отглеждат деца до дипломирането им: най-малко 300 лв на месец за всяко дете.   (Издръжката да се прекратява за периоди на прекъсване, освен в случаите по болест. При продължение на обучението да се подновяват отново до завършване на образованието им.

   Коментар: в момента те получават едногодишната помощ от 2880 лв. наведнъж. Майките студентки нямат никакъв шанс за доходи докато учат и им се налага да избират -или учение, или деца. С тези промени тази дилема ще изчезне. Няма сума която да не си струва за отглеждането на българчета, а студентите и докторантите с деца са толкова малко, че общата цена ще е смешна имайки предвид, че качествен продукт се създава само и единствено от качествен продукт)" 

   Изпращахме писмото и на всички възможни инстанции, включително поименно на всеки от народните представители, както и на редица медии и журналисти.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА РЕШЕНИЯ ПРОБЛЕМ ТУК

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg